Αποτεφρώσεις

Τι είναι η Αποτέφρωση;

Η διαδικασία της αποτέφρωσης του σώματος περιλαμβάνει την έκθεση του σώματος σε υψηλές θερμοκρασίες μέχρι να μετατραπεί σε τέφρα. Η ίδια η αποτέφρωση πραγματοποιείται σε έναν ειδικό θάλαμο που ονομάζεται κρεματόριο, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται τις υψηλές θερμοκρασίες και να προστατεύει το περιβάλλον. Το σώμα τοποθετείται σε ένα δοχείο και στη συνέχεια τοποθετείται στον θάλαμο αποτέφρωσης. Μόλις ο θάλαμος θερμανθεί στην κατάλληλη θερμοκρασία (συνήθως γύρω στους 1600-1800 βαθμούς Φαρενάιτ), το δοχείο εκτίθεται στη θερμότητα και το σώμα αρχίζει να διασπάται. Η διαδικασία διαρκεί αρκετές ώρες και μόλις ολοκληρωθεί, τα υπολείμματα ψύχονται και στη συνέχεια μετατρέπονται σε στάχτη.

Αποτεφρώσεις

Οφέλη Αποτέφρωσης

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στην επιλογή της αποτέφρωσης σώματος έναντι της παραδοσιακής ταφής. Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη είναι το κόστος. Η αποτέφρωση είναι γενικά λιγότερο δαπανηρή από την ταφή, καθώς δεν απαιτεί κάσα, ταφικό οικόπεδο ή ταφόπλακα. Aποφεύγεται την ψυχοφθόρα διαδικασία της εκταφής

Ένα άλλο πλεονέκτημα της αποτέφρωσης σώματος είναι η ευελιξία. Σε αντίθεση με την ταφή, η οποία απαιτεί φυσική τοποθεσία, η στάχτη μπορεί να φυλάσσεται σε μια τεφροδόχο ή να διασκορπίζεται σε μια τοποθεσία που έχει νόημα για το άτομο ή την οικογένειά του. Αυτό επιτρέπει πιο εξατομικευμένες επιλογές μνήμης και μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση κλεισίματος στα αγαπημένα πρόσωπα.

Τέλος, η αποτέφρωση σώματος θεωρείται συχνά ως μια πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή.

Αποτεφρώσεις

Η αποτέφρωση είναι μια αυξανόμενη τάση στην Ευρώπη, με περισσότερους ανθρώπους να επιλέγουν αυτή τη μέθοδο διάθεσης αντί για τις παραδοσιακές ταφές. Μάλιστα, σύμφωνα με την Εταιρεία Αποτέφρωσης της Μεγάλης Βρετανίας, το ποσοστό αποτέφρωσης στην Ευρώπη έχει αυξηθεί από 22% το 1990 σε πάνω από 75% σε ορισμένες χώρες σήμερα.

Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται αποτεφρώσεις σορών και οστών από το 2019 στο Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών στη Ριτσώνα Ευβοίας. 

Το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών λειτουργεί σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή
και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία. Διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό και αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διαδικασίας αποτέφρωσης από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

Οι εγκαταστάσεις του Κέντρου περιλαμβάνουν:

● Αίθουσα αποχαιρετισμού
● Αναψυκτήριο και αίθριο χώρο για εκδηλώσεις αποχαιρετισμού
● Αίθουσα αναμονής συγγενών & οικείων
● Χώρο ενθύμησης
● Εκθετήριο για τη διάθεση τεφροδόχων και ενθυμημάτων
● Χώρο στάθμευσης

Χρήσιμες πληροφορίες

 • Κάθε φυσικό πρόσωπο έχει τη δυνατότητα, ενώπιον συμβολαιογράφου, να ορίσει τον τύπο τελετής της κηδείας του, τον τόπο ενταφιασμού ή αποτέφρωσης, τον τρόπο διαχείρισης της
  τέφρας του και το/τα πρόσωπο/πα
  που θα εκτελέσουν την επιθυμία του (Ν. 344/1976, αρ. 35Α).
 • Η διαδικασία της αποτέφρωσης
  σορού διαρκεί 2 -3 ώρες.

Χρήσιμες πληροφορίες

 • Οι συγγενείς ή οικείοι των θανόντων θα πρέπει να επικοινωνούν με το
  γραφείο τελετών της επιλογής τους
  το οποίο και αναλαμβάνει στη συνέχεια τις διαδικασίες αποτέφρωσης σε
  συνεργασία με το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών
 • Τα έξοδα της αποτέφρωσης καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία
  όπως ισχύει και για την ταφή.

Αποτέφρωση Οστών

Η αποτέφρωση οστών αναφέρεται στη διαδικασία μείωσης των υπολειμμάτων ενός αγαπημένου προσώπου σε θραύσματα οστών μέσω της αποτέφρωσης. Αυτά τα θραύσματα οστών μπορούν στη συνέχεια να τοποθετηθούν σε μια τεφροδόχο, να διασκορπιστούν σε μια σημαντική τοποθεσία ή ακόμα και να μετατραπούν σε κοσμήματα.

 • Είναι οικονομικά αποδοτική
 • Προσφέρει μεγάλη ευελιξία όσον αφορά τις τελικές ρυθμίσεις.
 • Φιλικό προς το περιβάλλον
 • Ανακουφίζει τη θλίψη

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στοιχεία
Επικοινωνίας

Δωδεκανήσου 6, Άλιμος 174 56
2109958691
6948556166
info@teleteseustathiou.gr

Φόρμα
Επικοινωνίας